Yeni dökümhanede kullanılan Wagstaff döküm makinası, sektörün en ileri teknolojik çözümleri arasında yer alıyor. Tesiste bulunan 6 farklı döküm masası sayesinde 5”-6”-7”-8”-9”-10” çaplarında ve 7000 mm uzunluğunda 1050, 1070, 1350, 6005, 6005A, 6060, 6061, 6063, 6082, 6463 gibi standart alaşımların yanı sıra özel alaşımların üretimi de gerçekleştirilebiliyor.
Akpa Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi Numan Bahadır ÇALIŞKAN: “Teknoloji ve Verimliliği Bir Araya Getirdik”
Yeni dökümhane hakkında açıklamalarda bulunan Akpa Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi Numan Bahadır ÇALIŞKAN, şunları ifade etti:

“Yeni dökümhanemizle, hem üretim kapasitemizi hem de ürün kalitemizi üst seviyeye taşıyoruz. Wagstaff döküm makinası ve ileri teknolojiye sahip Sistem Teknik ekipmanlarımızla müşterilerimizin beklentilerini daha hızlı
ve etkin şekilde karşılayabileceğiz. 6 farklı döküm masamız, standart alaşımların yanı sıra müşterilerimizin özel taleplerine de çözüm sunmamıza olanak tanıyor. Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve yüksek verimlilik odaklı bir üretim süreci inşa ettik.”
Yeni dökümhane yatırımımızda daha çok çevreye duyarlı geri dönüşüm üzerine odaklandık.
Bu süreç hurda ayrıştırma tesisiyle başlıyor, hurda parçalayıcıya giren hurda metaller manyetik ayrıştırıcılar, eddycurrent ayrıştırıcı sonrasında x- ray ayrıştırıcı kullanılarak mümkün olan en iyi alüminyum hurda girdisi sağlanıyor.
Sonrasında ayrıştırma tesisinden gelen hurda metaller, çift odalı elektro manyetik sıvı metal pompasının bulunduğu hurda ergitme fırınında ergitiliyor. Bu fırınla metal kaybının düşürülmesi ve ergitme esnasında çıkan baca gazlarının tekrar kullanılmasıyla enerji verimliliği sağlanıyor.
Çift odalı fırında erimiş metal sonraki süreçte, döküm ve alaşımlandırma fırınlarına aktarılıyor burada yapılan spektral analiz sonrası sıvı metale gerekli olan katkı maddeleri eklenerek döküme hazır hale getiriliyor. Bu fırınlarda elektro manyetik karıştırma teknolojisi kullanılarak metal kaybının ve enerji tüketiminin en düşük seviyede tutulması amaçlanmaktadır.
Tesiste bulunan scada sistemi sayesinde üretilen billetlerin parti numarasına göre döküm öncesi ve sonrası bütün parametreleri kayıt altına alınmaktadır.
Döküm işlemi tamamlanan billetler, Sürekli Homojenizasyon Teknolojisi kullanılarak Homojenizasyon işlemi yapılmakta. Homojenizasyon işlemi sonrası laboratuvarımız da kabuk kalınlığı ölçümü, mikro yapı kontrolü, % homojenizasyonoranı, tane boyutu, % poroziteoranı ölçülerinin analizleri yapılmaktadır.
Yeraltı baca sistemimiz ve filtre ünitelerimizle çevreye duyarlı bir üretim modeli oluşturduk. Fırınlardan çıkan bütün baca gazları tesisimizde bulunan baca filtre sistemiyle, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak salınımı yapılmaktadır.
Son Teknoloji Ekipmanlarla Donatılmış Bir Tesis
Çalışkan, tesiste kullanılan ileri teknoloji ekipmanlarla ilgili de şu bilgileri verdi:
• Alüminyum Ergitme ve Tutma Fırınları:
‘’Sistem Teknik marka rejeneratifyakıcılı fırınlarımızla yüksek enerji verimliliği sağlıyoruz.”
• Manyetik Karıştırma
Sistemleri:‘’Elektromanyetik karıştırma sistemimiz sayesinde alüminyum billetlerde mükemmel homojenlik sağlıyoruz.”
• Cüruf Temizleme, Seramik filtre ve Gaz Alma Sistemleri: “Üretim kalitemizi artıran cüruf temizleme makineleri, seramik filtre ve gaz alma ünitelerimiz, kaliteli üretim anlayışımızın bir yansımasıdır.”
• Çevre Dostu Yaklaşımlar: “Yeraltı baca sistemimiz ve dökümhane filtre ünitelerimizle çevreye duyarlı bir üretim modeli oluşturduk.”
Geleceğe Yatırım
Akpa Alüminyum’un yeni dökümhanesi, yalnızca üretim kapasitesini artırmakla kalmıyor; sürdürülebilirlik, çevre duyarlılığı ve müşteri odaklı çözümlerle sektöre değer katıyor. ÇALIŞKAN, sözlerini şöyle tamamladı:
“Akpa Alüminyum olarak yenilikçi teknolojilerle üretim süreçlerimizi sürekli geliştiriyor, müşterilerimize kaliteli ve güvenilir çözümler sunmaya devam ediyoruz. Yeni dökümhanemiz, bu vizyonumuzun somut bir örneğidir.”