Bizler İşler Makina ve Kalıp firması olarak rekabetimizi istikrarlı büyüme ve ülkemizin güçlü geleceği için profesyonelce yapmaya çalışıyoruz.
Öncelikle Murat Bey İşler Makine Kalıbın Kuruluş Hikâyesinden Başlayabilir miyiz?
01.01.1990 yılında Aksan Alüminyum A.Ş’de stajyer olarak başladım bu işe. 1993 yılında işçi olarak devam ettim. Oradan buraya kariyerimiz geldi. Alüminyumu en alt seviyeden geldiğimiz ve çok değerli ustaların elinde yetiştiğimiz için ve bu sektöre yön veren ustalar oldukları için kendileri bizim genlerimize işlediklerinden yetişmemize çok önemli yerleri ve katkıları vardır. Önce vatana millete faydalı insanlar olmamızı istediler. Onların hakları hiçbir zaman ödenemez. Yenilikler katarak disiplinli bir şekilde sektöre yön vermeye çalıştık bugüne kadar yenilikler katarak. Bizim de bir Türk olarak, bir Alman’dan bir İngiliz’den bir İtalya’ndan eksik yanımız olmadığını zaman içerisinde anladık. Örneğin Suudi Arabistan’a iş yaparken bundan 10 yıl önce bakış açısı farklıyken bugün bizlere en güzel şekilde bakar hale geldiler çünkü teknoloji, iş gücü ve kalite konusunda ciddi bir tedarikçi ve aynı işi yaptığımız firmalara da önemli rakip olduk. Geçenlerde Suudi Arabistan ziyaretimiz oldu. O ziyarette firmalar yaptığımız başarılı çalışmaları masada bize söyleyince ülkemiz adına kendimizle gurur duyduk. Şu an da İngiltere’nin Suudi Arabistan’da en zorlayıcı firması olduğumuzu görünce hayretler içinde bakmaya başladılar. Bizim buralarda nasıl bu kadar kaliteli ve zor kalıpları yaptığımızı, bizim bu işi nasıl bu hassasiyette yaptığımızı hayretler içerisinde izliyorlar. Saha yalan söylemiyor. Kalıbı prese bağladığınız zaman performans değerleri başkalarını geçiyorsa tüm rakipler düşüyor. Bizim buradaki en büyük artımız personelimiz çok iyi ve biz personelimizle her konuşmamızda yapacağımız işlerde ülkeye katacağımız yüksek katma değerden bahsediyorum. Sadece bir çeliğin işlenmesi olarak görmemeleri gerektiğini ve işlerine aşk ile bakmalarını kendilerinden istiyorum. Bu kalıbın satıldığı zaman ülkeye ciddi anlamda döviz geleceğini, bunun maddi yönünün bizlere ne büyük nimet olduğunu, bu hazzı kendilerinin de yaşamasını yakından istiyorum.
Düne kadar Uçağımızı, Gemimizi, SİHA’mızı, İHA’mızı, Tankımızı, Otomobilimizi projelendirirken değil, yaparken zorlanıyorduk çünkü 10 sene önce gerekli donanımlar yoktu. Bugün bunların hepsini yapacak güce eriştiysek bunun en önemli sebebi yeterli donanımlar artık mevcut. Bugün her şeyi başarabiliyoruz gördüğünüz üzere. Bugün yerli mühendisler bunu başarabiliyor zaman içerisinde tecrübe kazana kazana iyi yerlere geldik. 10 sene önce yaptığım kalıpçı olarak bugün yaptığım kalıplar bir değil. Bir İtalyan bir İngiliz bir Alman firmasının standardını kalıpta bugün yılların tecrübeleri karşısında onlara yetişip onları geçmek adına çalışmalar yapıyorsak bu büyük bir başarıdır, zaman içerisinde gerçeğe dönüşen bir harekettir. Benim kalıbım 1000 Euro iken yabancının kalıbı 1500- 2000 Euro aralığında. Bunun adını ne dersen de onlar marka olmuşlar. Bugün TOGG marka araç üretiyorsun evet ama karşında Mercedes, Audi, BMW vs. birçok güçlü marka var, ne yapacaksın? Bir yerden başlayacaksın. O yüzden İşler Kalıp da yıllardır kalıp üretiyor, iyi kalıp üretmek adına gece gündüz mücadele veriyor ve şu anda marka olmak adına yatırımlarını yapıyor.

Bugün dünya kalıp firmaları ile rekabet etmek istediğinizden bahsettiniz. Baktığınız zaman yabancı firmaların arkalarında güçlü devlet destekleri ve firma desteklerini gözlemliyoruz. Aynı destekler bizde şu an olmadığına göre bireysel hareketlerde büyümek veya gelişmek daha zor görülebilir mi Murat Bey?
Bizde en önemli artı, cesaret. Ülkesini, vatanını seven her insan için maneviyat maddiyatın önüne geçiyorsa her şey kolaylaşıyor. Biz bildiğimiz işte şayet bayrağımızı dalgalandıracaksak en iyi şekilde yapmamız bizim zaten görevimizdir. Bilmediğimiz işte zaten konuşmayı bile gereksiz görüyorum. Herkes bildiği işte güçlenirse ülke zaten önemli yerlere gelecektir. Bu bir fırsattır, o fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Ben akşam 5-6’da eve gideyim derdinde değilim. İşimde maksimum zorlamayı seven bir karaktere sahibim. Benim derdim “Yarına ne katabilirim” dir ve ben onun düşüncesindeyim. “Daha hızlı kalıbı nasıl işlerim? Minimum maliyetle maksimum iş nasıl çıkarabilirim? Bir kalıbı tezgâhta 1 saatte işlerken 55 dakikaya nasıl düşürürüm?” Planlama yapa yapa geliyoruz. Burada dakikaların çok büyük önemi var, her şeyi düşünmemiz lazım. Enerji dışarıdan geliyor, hammadde dışarıdan geliyor, ona göre davranmak lazım. Türkiye’deki bazı kalıp firmaları ile kendi şahsım adına gurur duyuyorum. Kalıp yapmıyorlar, adeta Türk insanının metale verdiği gücü dünyaya ispat ediyorlar.
X veya Y firma olmasının ne önemi var! Güzel işler çıkıyor, 5-6 firma Türk alüminyum ekstrüzyon kalıbına yön veriyor. Bugün yurtdışındaki kalıp firmalarının yaptığı çalışmaları bile geçmiş durumdayız baktığımız zaman. Gözlerimizle görüyoruz. Önce olaya milli bakmamız lazım. Önceden ne yapıyorduk: bir tasarım yapıyorduk, teknoloji yetersiz olunca daha önceki kalıpları örnek alarak iş yapıyorduk. Şimdi ne yapıyoruz: özel modellemeli, özel spekleri olan, hyperextrusion programımız var. Burada kalıpları sanal ortamda önden basabiliyor. Hataları önden yakalayabiliyor, düzeltip doğru ürün alınmasını sağlayabiliyoruz. Bu sayede maça 1-0 önde başlıyoruz rakibimizden. Tedbir alarak hareket ediyoruz. Her presin dili farklıdır. Bir kalıbı yaparsın X firmaya çok doğru ürün yakalarken, aynı kalıbı başka bir firmaya yaparsın doğru ürün alamazsın. Bunun en büyük sebebi, kovanı bozuktur, spek değeri farklıdır, basım parametreleri farklıdır. Sadece kalıbın iyi olması üretimin iyi olacağı anlamına gelmiyor. Presin ona göre olması gerekiyor, basıncın ona göre olması gerekiyor, hammaddenin doğru olması gerekiyor, bir çok madde var doğru ürünü elde edebilmek adına. Başındaki operatörün doğru baskıyı yapabilmesi gerekiyor. Bunlar doğru olunca tercih sebebi siz oluyorsunuz. Ben tüm personelime her seferinde “Bilgi paylaştıkça güzeldir, anlam ifade eder,” diyorum.
Gelecek planlarını yapan bir firmayız. 2024 yılının ilk aylarında Edirne’de fabrika yatırımımız var. 2025 yılında yurtdışında ilk fabrikamız olacak. Türkiye’de iki üretim tesisi olan ve yurtdışında da bir üretim tesisi olan tek firma olacağız. Yurtdışında bazı fabrikaların üretim zincirleri var, farklı ülkelerde fakat Türkiye’de böyle bir çalışmayı şimdiye kadar ilk yapan İşler Makine olacak. Aynı zamanda Türkiye’de ikinci fabrikası olan ilk firma olacağız. Sözde değil: çalışmaları yapılmış, realiteye dökülmüş, projelendirmeleri yapılmış, satın almaları başlamış bir plan bu. Suudi Arabistan’daki ortağımız şimdiden belli.
Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
Büyüme odaklı firmayız. Vatanını, milletini, bayrağını seven bir firmayız. Bayrağımızı dalgalandırmak, güçlü bir şekilde dalgalandırmak istiyoruz. Biz kazancımızı ülke kazanımına büyümeye odaklı çalışarak hedefleri olan firma olmak istiyoruz. İşimizi seviyoruz, personelimizi de seviyoruz aynı şekilde. Ülkede kazançlar devam ediyor ve kazancın ortak paylaşıma açılması gerekiyor. Kapasitemiz şu an 1000 kalıp rakamına ulaşmış durumda. 2023 yılında bunun tamamını doldurmayı hedefliyoruz.

Bugün Türkiye’de hem yeni fabrika girişleri oluyor ve mevcut tesislerin de pres yatırımları da artmaya başladı ciddi oranda. Aynı şekilde sizlerin kalıp firmaları olarak bu yükselişte ne gibi yatırım düşünceleriniz olacak?
Tayfun TURCAN - Ceo
Bugün kalıphane açan birçok firma geçmişte bizlerin yanında çalışmış kişilerden oluşuyor. 3 personel yan yana gelip yatırımcı bulup orta seviyede bir yer açıyorlar ve güzel iş yapıyorlar. Bu işler sadece iş bilmekle de olmuyor bazen, karakter, dürüstlük ve insanlık meselesinin de yan yana gelmesi gerekiyor. Doğru karakterlerin yan yana gelmesi gerekiyor, o zaman doğru işler ortaya çıkıyor.
Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
Bugün insanlar dünyada baktığınız zaman futbol mu yoksa tenisi mi daha çok izliyor ve takip ediyor dediğimiz zaman insanlar futbol diyor. Bireysel başarıdan kimse bir şey anlamıyor fakat ekip işi gündemde, başarı da ona göre oluyor. Bu tarz başarıların arkasında da ciddi bir kitle beğeni sağlıyor. Zaman içerisinde vizyon sahibi firmaların ne kadar büyüdüğüne şahit olacaksınız. Ferdi, bireysel çalışan firmaların da zaman içerisinde küçülüp yok olacağını göreceksiniz. Büyük firmalar büyük yatırımlar yapıyorlar. Hem personeline, hem fabrikasına, hem teknolojisine hem de gireceği ihalelere büyük yatırımlar yapıyorlar. Benim burada örneğin 100 kişilik bir personelim var, ona göre bir maliyetim var, bana uygun fiyatım var, benim fiyatımın altında kalıp yaptığın zaman hem benim rekabetim gücümü kırmaya çalışıyorsun, hem de benim şevkimi kırmaya çalışıyorsun.
Tayfun TURCAN - Ceo
Ülkenin katma değerini düşürmeye kimsenin hakkı var mı? Dünyada bu kadar acımasız rekabet şartları varken ve aynı şekilde tüm ülkelerin güçlü ekonomilerini göstermeye ve devamlılığını sağlamaya çalışırken… Bugün ben 1000 Euro ileri teknoloji kullanarak, belli başlı girdi maliyetlerimi düşünerek aynı şekilde firmayım ayakta kalmam ülkemi güçlü bir şekilde marka değeri yüksek konumda temsil etmem gerekirken, bir bakıyorsunuz sizin verdiğiniz fiyatı 800 Euro olarak anlaşarak yapmaya çalışıyor. Bakıyorsun benim 1000 Euro dediğim kalıbı bir İtalyan, bir İngiltere bakıyorsun 1.500 Euro’ya satıyor zaten. Biz burada zaten hammadde bize ait değil, işçilik maliyetleri de neredeyse yurtdışı ile birlikte hareket ediyor, enerji maliyetleri yüksek, bu yüzden adetsel olarak mesaimizi daha fazla harcayarak daha fazla teknolojik yatırım yaparak rekabet etmeye çalışırken bir bakıyorsunuz kendi ülkenizdeki savaşta sıkıntıya düşüyorsunuz. Bu ülkemize hiçbir şey kazandırmayacaktır, aksine bizleri birilerinin her istediğini her şartta alabilecek pozisyona sokmanın bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Bizler İşler Makina ve Kalıp firması olarak rekabetimizi istikrarlı büyüme ve ülkemizin güçlü geleceği için profesyonelce yapmaya çalışıyoruz. Ben bugün teknolojim ve bilgi birikimimle bir İtalyan ve bir İngiltere’deki kalıptan daha iyi kalıp yapmaya çalışıyorum. Suudi Arabistan’dan yeni geldim firma bana şunu diyor: kesinlikle siz daha iyi ve istikrarlısınız. Çok kısa zamanda kalıpları bize gönderiyorsunuz diyebiliyorlar. Çok çalışkan bir ülkeyiz, çok mücadele eden insanlarımız var, sürekli mesai yapıyoruz. Bu zincir halkalarını birbirine bağladığınız bu ülke insanı ile çalışmak dışarıdaki firmalara da iyi geliyor.

Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
İşler Makine Kalıp olarak güzel bir hikâyemiz var aslında, bizim olmadığımız bir ortamda iki büyük fabrika yöneticisi bir akşam yemeğinde sektör muhabbetinden sonra konu geliyor kalıba ve laf geliyor İşler Kalıba. Bizim hikâyemizi firma yöneticisi başka bir firma yöneticisine anlatınca “biz bu arkadaşlarla tanışmak istiyoruz,” diyor. Aradı, gittik yanına.Çok kıymetli bir yönetici ve şunu anladık bize söylenenden: “Siz yokken bile sizinle ilgili olumlu davranış ve ticaretiniz konuşuldu.” Bu bize büyük bir özgüven ve güç verdi. Biz burada bir destan yazıyoruz, firmamız da bu başarı hikâyesidir. 15 yıl önceki aşkımız, şevkimiz aynı şekilde devam ediyor. Kazanmışız bu ülkede ve kazandığımızı ülkemizin geleceği için harcayalım istiyoruz. Bize enerjiyi ülkemiz veriyor hikâyesi olan bir firmanın yükselmemesi için hiçbir sebep yok. Bugün 25 yıldır bir dergi yapıyorsunuz ülkeniz için, sektörünüz için. Bu bizler için büyük bir mutluluk, sahip çıkılması, yanınızda olmamız gerekiyor. Alufair Digital Platform yapmışsınız, bunu desteklememiz ve yanınızda olmamız gerekiyor. Bunlar milli değerlerdir ülkemiz için. Dünyada ilkleri başarmak ya da bazı işlerde liderliği almak çok önemli ülkemiz için. Biz Türk’üz ve ülkemizi yürekten bağlanarak çok seven insanlarız. Bence sektördeki en büyük açığın bu digital platformla kapatılması çok önemli. Belki de 2024 yılında bu proje ülkemize sanayicimize büyük ivme kazandıracak.
Tayfun TURCAN - Ceo
Bugün İşler Makine Kalıp olarak Mısır, Cezayir, İran’da ofisleri olan bir firmayız. 1.1.2024 yılında Edirne’de kuracağımız üretim merkezimle Türkiye’de tek firma olacağız. 2025 yılında Suudi Arabistan’da kurmayı planladığımız fabrika gibi, bunları yaparken yani hedeflerimizi doğru platformlarda başarmaya çalışıyoruz. Önce hayal ediyoruz, alt yapısını hazırlıyoruz, takımlarımızı hazırlayıp müşterilerimize gitmeye başlıyoruz.
Sektör firmaları son zamanlarda 8 inç presler üzerine çıkmaya başladı. Bu da büyük ve zor kalıpların imalatı anlamına geliyor. Bugüne kadar Türkiye’de birkaç firma bu işi çözüyor fakat dışarıdan ciddi kalıp gelişini görüyorduk. Bu yeni yatırım süreci dahilinde İşler Kalıp olarak ne gibi planlarınız olacak?
Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
10 yıldır biz 800 çap kalıplar yapıyoruz zaten. Know How firmamızın en önemli özelliği ve personelimiz alıştı yüksek çapta zor kalıplar yapmaya. Teknik olarak teknoloji olarak her konuda alt yapımız mevcut. Amerika’dan bir tane tezgâhımız geldi, diğeri de yakın zamanda teslim edilecek. Bizim için hız çok önemli. Bugün 800 çap bütün zor kalıpları kendi tesisimizde kendi makine parkurumuzla en hızlı şekilde üretebilecek güce erişmiş bulunuyoruz. Biz bundan bir sene önce Sibirya’da tramvay ihalesini İtalyan firmanın elinden aldık. 20’ye yakın 750 çap ölçüsünde tramvay kalıp üretim işinin tamamını biz aldık. Bu projeyi dünya markasından aldık. Biz Türk’üz, yaparız istedikten sonra.
Size göre alüminyum ekstrüzyon firmaları da dünya ile rekabet edecek seviyelere tam anlamıyla geldi mi acaba?
Tayfun TURCAN - Ceo
Göreceli kavram bu. Genel anlamda %10’luk bölüm gerçekten büyümek, güçlenmek adına çok önemli işler yapıyorlar. Başarılı da oluyorlar, baktığımız zaman ciddi büyüme sağlıyorlar. Bunu zaten yaptıkları yatırımlarla, çıkardıkları işlerle anlayabiliyorsunuz. Yeni gelişen özellikle savunma, otomotiv, raylı sistemler, gemi sanayi gibi bölümlere çok ciddi Ar-Ge yatırımları yapıyorlar ve güzel işler alıyorlar. Bunun acilen genele yayılıp işin katma değerinin oluşturulması gerekiyor. Çin ilk başta fason imalat ile dünyada rekabet ederken bugün kendi markalarının oluşması için mücadele veriyor. Bizim tesislerimiz de aynı şekilde herkesin yaptığı değil yapamadığı, uğraştığı işlerin üzerine yoğunlaşarak enerjisini daha verimli kullanmalı ve ülkeye daha fazla döviz getirmenin yollarını bulmaları gerekmekte. Korkmalarına gerek yok, yapabilirler yeter ki inansınlar. Biz burada sadece kalıp üretmiyoruz vatana millete hayırlı işler de yapıyoruz.

Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
Biz Türk vatandaşı olarak onursal mücadelemizi dünyanın her yerinde yapmaya sevdalanmış insanlarız. Bizim için paranın çok büyük önemi yok bu saatten sonra. Biz şunu gördük: isteyince her şeyi başarabiliyormuşuz Allah’ın izniyle. Bugün bir Alman, İtalyan, İngiliz, kim olursa, hangi ülke olursa olsun bir şeyleri imkânları doğrultusunda başarmış olabilir, bizler de geç kalmış olabiliriz fakat en önemlisi kalıp konusunda bizler bu açığı kapattığımızı ve onları geçtiğimizi biliyoruz. Bunu her alanda firmaların yapmaları gerekiyor. Bu ülkeyi sevmek lazım ve bizim gidecek hiçbir yerimizin olmadığını bilmek gerekiyor. Ülkesini seven, ülkesine en çok iş yapan, mesai harcayandır bana göre.
Alüminyum ekstrüzyon kalıpçıları olarak ne gibi sıkıntılarınız var ve bunun çözümü için ne gibi önerileriniz olabilir?
Tayfun TURCAN - Ceo
Türkiye’de en sıkıntılı konu çelik diye söyleniyor yeri geldiği zaman ama bunun da çözüldüğünü görüyoruz. Önceden dışarıdan gelirken zorlanıyordu fakat bugün birçok firma burada çelik ofisleri kurdu, alınabiliyor. Çok sıkıntı yaşayacağınızı, dalgalanmanın olacağını düşündüğünüz zaman gücünüz varsa stok yapabiliyorsunuz. En önemlisi hatalı rekabet şartları ve firmaların birbirleri ile güçlenemeyen bağı. Fakat bu büyüyen sektörlerin tamamında var. Bugün biz çeliğe ulaşabiliyoruz, her malzemeyi bulabiliyoruz.
Biz Alüminyum Yapı dergisi olarak “Alüminyum Ekstrüzyon Kalıp Sektörünün Geleceği” başlığını her yıl dosya konusu olarak belirliyoruz. Bu konuda firmalarımıza sorular sorup sektörü bilgilendirmeye, sizlerin sorunlarına çözüm olmaya çalışıyoruz. Fakat bunun yeterli olmadığını da çok iyi biliyoruz. Sizleri bir araya getirip ortak noktada buluşturmak, en azından “Sektör firmaları birlikte,” mesajını vermek neden zor bir süreç olarak görülüyor?
Tayfun TURCAN - Ceo
Bunun önüne geçmek mümkün değil, yan yana geldiğiniz zaman sürecin alevlenerek sıkıntıya düşeceğini herkes çok iyi biliyor çünkü herkes birbirinin müşterisine gidiyor. Bu tüm sektörlerde böyledir zaten. Ben de bunun çok iyi olmasını isterdim. Cezayir’de her ay 13 tane alüminyum ekstrüzyon firması aynı masada buluşup söyleşilerinde mutlaka İşler Kalıp firmasından da bahsediyor. Dilek istek ve şikâyetlerini dile getirebiliyorlar. Bak temrinlerini daha kısalt, bak yeni bir teknoloji gündemde, bak şöyle oldu bak şu kalıp şöyle yaptı diyebiliyorlar birbirlerine. Oturup sektörlerinin gelişimini ve katacağı değerleri konuşuyorlar. Burada ne zaman böyle bir şeyle hangi sektörde karşılaştınız? Ben bunu görünce şaşırıp kaldım. Biz isteriz bizde olmaz ama. Biz işe başladığımız zaman 10 firma ya vardı ya yoktu. Ogün belki çizgi çekerler yürürlerdi. Bugün 40 firmanın üzerinde kalıpçı var, her biri ayrı düşünceye ayrı strateji ile iş yapıp ayakta kalmaya çalışıyor. Hangi birine derdini anlatacaksın ki başta olmayan bir sürecin dışında hareket ederken.
Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
Bizde mesleki yeterlilik konusu gündemde değil, olması gerektiği halde. Bu katma değeri düşüren olumsuz hareketlerdir. Milli değerler ve milli gücün oluşması büyük düşünceler ve çalışmalar yaparak sağlanacaktır.
Dünyada Türkiye’de kalıp imalatı yapan firmalarının bir önemi ve bir yaptığı işin kıymeti var. Fakat baktığınız zaman ön plana çıkamıyorlar Avrupa firmaları gibi. Bu olumsuz süreci nasıl atlatırız?Sizin düşünceniz nedir bu konuda?
Tayfun TURCAN - Ceo
Biz kendimize verdiğimiz değeri zaten işimize yansıtarak bunu yapıyoruz. Burada elde ettiğimiz başarı ihracat yaptığımız ülke firmaları tarafından veya iç piyasada iş yaptığımız firmalar tarafından takdir görüyor. Olumsuz yanımız kalıp firmaları kendilerini iş yapacakları zaman karşılarına gelen fiyat rekabetinde tuzağa düşürmekte. Bu da kalıp firmasının sadece sanki bir tek alüminyum ekstrüzyon fabrikasına bağlı gibi görülmesine sebep oluyor. Ekstrüzyon profil üretimi nasıl önemliyse o profilin üretilmesi için gereken kalıbın teknoloji ve kalitesi de ona göre önemlidir. Bu ayrımı iyi yapamadıktan sonra sürekli dışarıdaki marka firmaların yaptığı kaliteli işlerden ve marka değerlerinden bahsedersin. İşler Kalıp olarak bizim böyle bir derdimiz yok. Biz sadece ülkemizin önemli ve işini doğru yapan, teknolojiye gerekli hassasiyeti ve yatırımları yapan, personellerini çok iyi şekilde bünyesinde geliştiren ve onları kalifiye hale getiren bir yapıyız. Bu yüzden tüm dünya markaları ile rekabet edecek güce erişmiş durumdayız. Bunlar lafla olan şeyler değil icraat ile yapılan çalışmalardır. Sahaya çıktığınız zaman bunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Çok büyük özverilerle bu işi yapmaya çalışıyoruz, ülkemiz kazansın istiyoruz. Daha fazla ne yapabiliriz? İşimizi zaten doğru yapmaya çalışıyoruz. İhracat yapıyoruz bunun için gece gündüz mücadele veriyoruz. Türkiye’ye bugün kalıp konusunda yurtdışı firmaları güveniyorsa bu birkaç işini doğru dürüst düzgün yapan insanların başarısıdır.
Murat ÜSTÜN – Genel Müdür
Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında ülkemizin güçlü geleceğine İşler Makina Kalıp olarak omuz vermeye devam edeceğiz. Bu ülkeye 1 Euro veya 1 USD getirebiliyorsam dünyanın en mutlu insanıyımdır. Katmadeğer katıyor musunuz, bu yeter bize.
